Ajvar od cepkane paprike se dosta razlikuje od običnog ajvara. Ako do sada niste probali ovakav način pripreme, obavezno se ohrabrite – jednom kada osetite njegov bogat ukus, klasičan način pravljenja ajvara verovatno će pasti u zaborav.
Kako napraviti ajvar od cepkane paprike?
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika
- 250 ml ulja
- 3 kašike šećera
- 100 ml alkoholnog sirćeta
- so po ukusu
- 2 glavice belog luka (po želji)
Priprema:
- Paprike ispecite, oljuštite i očistite od semenki. Ostavite ih da se dobro ocede, a zatim ih ručno iscepkajte ili isecite na krupnije komade.
- Stavite paprike u širok lonac na šporet. Dodajte zagrejano ulje, sirće, šećer i so, i sve dobro promešajte. Po želji, dodajte i beli luk nasečen na listiće.
- Kuvajte ajvar uz povremeno mešanje dok se ne zgusne toliko da pri mešanju varjačom možete videti dno lonca.
- Gotov ajvar sipajte u čiste, sterilizovane tegle. Zamotajte ih u ćebe ili drugi topli prekrivač i ostavite ih da se postepeno hlade, najbolje 24 sata.
- Tegle čuvajte na hladnom i suvom mestu i uživajte u ajvaru kad god poželite!
Prijatno!