Ukratko
Ovaj namaz odlikuje pikantnost, koju mu daju senf i beli luk, pa je savršen za mazanje na prepečen hleb, uz domaći beli sir ili kao prilog raznovrsnim jelima.
Beli ajvar ili Malidžano je ukusan i aromatičan namaz, sličan ajvaru, ali se razlikuje po tome što se priprema od zelenih paprika i većeg udela patlidžana. Zbog tih sastojaka, malidžano ima jedinstvenu svetliju boju, pa ga mnogi nazivaju i „beli ajvar”.
Recept za beli ajvar “Malidžano”
Sastojci
- 2 kg patlidžana
- 1 kg zelenih paprika
- 200 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
- 3-4 čena belog luka
- so po ukusu
- 1-2 kašičice sirćeta (po želji)
- mleveni biber po ukusu
Priprema
- Operite patlidžane i paprike, pa ih pecite na roštilju ili u rerni dok se korica ne zacrni.
- Stavite povrće u plastičnu kesu ili ga pokrijte krpom da se ohladi, što će olakšati ljuštenje.
- Kada se ohladi, oljuštite povrće i uklonite seme iz paprike.
- Ljušteno povrće sitno naseckajte ili ga usitnite u blenderu ili mašini za meso.
- U velikom loncu zagrejte ulje i dodajte usitnjeno povrće i sitno iseckani beli luk.
- Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko 1-2 sata, dok se smesa ne zgusne.
- Po ukusu dodajte so, biber i sirće, i kuvajte još nekoliko minuta.
- Vrući malidžano sipajte u sterilizovane tegle i zatvorite ih. Okrenite tegle naopako kako bi se vakumirale i ostavite ih da se ohlade.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu i uživajte u ovom ukusnom namazu kad god poželite. Prijatno!
Foto: YouTube/Bokina kuhinja