Zanimljivosti

Domaća jela koja morate probati

Domaća jela

Ajvar – Kralj zimnice

Ajvar je verovatno najpoznatiji srpski specijalitet. Ovaj ukusni namaz pravi se od pečene crvene paprike, a ponekad mu se dodaju i patlidžan, beli luk i razni začini. Najčešće se služi uz hleb, meso, ali i kao dodatak jelima poput pečenja. Pravi se u velikim količinama tokom jeseni, jer je neizostavan deo zimnice u mnogim domaćinstvima. Bez ajvara, srpski doručak nije potpun.

Sarma – Srpska klasika

Sarma je jedno od najvoljenijih jela u Srbiji, naročito u zimskim mesecima. Pravi se od listova kiselog kupusa, koji se pune mešavinom mlevenog mesa i pirinča. Kuvana u bogatom sosu, sarma postaje još ukusnija nakon nekoliko dana. Svako domaćinstvo ima svoj recept, pa su varijacije neizbežne, ali ukus sarmi ostaje neodoljiv.

Džem od šljiva – Tradicionalni slatkiš

Džem od šljiva je nezaobilazan deo srpskih domaćinstava, posebno tokom zime. Priprema ovog džema zahteva strpljenje i puno ljubavi, jer se šljive polako kuvaju dok ne postanu gusti i mirisni džem. Ovaj džem se često koristi kao namaz za palačinke, ali i kao dodatak raznim poslasticama i kolačima. Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih krofni punjenih domaćim džemom od šljiva.

Pasulj – Hrana za dušu

Pasulj je jedno od onih jela koje podseća na detinjstvo. Sprema se na različite načine – kao čorba, prebranac, sa suvim mesom ili kobasicama. Pasulj je izdašan, bogat proteinima i veoma zasitan. Zbog svoje jednostavne pripreme i hranljivih vrednosti, ovo jelo je popularno širom Srbije, naročito u hladnijim mesecima.

Domaća jela

Domaća slanina – Prava poslastica za ljubitelje mesa

Slanina u Srbiji ima poseban status. Domaća slanina se pravi od svinjskog mesa koje se pažljivo suši, dimi i soli. Najbolja je kada se služi kao hladno predjelo, uz sir, ajvar i svež hleb. Mnogi je kombinuju sa jajima za doručak, dok se drugi odlučuju da je jedu kao užinu. Njena bogata aroma i tekstura čine je savršenim dodatkom mnogim jelima.

Gibanica – Savršena za svaku priliku

Gibanica je tradicionalna pita koja se pravi od tankih kora, sira, jaja i pavlake. Može biti slana ili slatka, a služi se kao predjelo, glavno jelo ili užina. Postoji mnogo varijacija gibanice, a svaka kuća ima svoj tajni recept. Bez obzira na to da li se jede topla ili hladna, gibanica je uvek ukusan izbor.

Roštilj – Srpska ljubav prema mesu

Srpski roštilj je sinonim za dobre provode i okupljanja. Ćevapi, pljeskavice, kobasice i ražnjići su samo neki od specijaliteta koji se spremaju na roštilju. Služeni uz lepinju, luk i ljuti ajvar, roštilj je obavezan deo svakog slavlja, a mnogima omiljen način da provedu letnje večeri.

Ova domaća jela ne samo da zadovoljavaju glad, već pričaju priče o tradiciji, porodici i ljubavi prema hrani. Ukusi koji su u njima sadržani ne mogu se zaboraviti, a svako od ovih jela je pravo bogatstvo srpske kuhinje.

Ajvar blagi 720ml

1.200,00 rsd + poštarina

Ajvar cepkani blagi 690gr

1.020,00 rsd + poštarina

Domaći ajvar blagi 2 kom

Originalna cena je bila: 1.800,00 rsd.Trenutna cena je: 1.700,00 rsd. + poštarina

Pročitajte i...