Recepti

Domaća zimnica: Tradicionalni recepti za zimsku sezonu

Domaća zimnica

Domaća zimnica je srž tradicionalne kuhinje i savršen način da se sačuvaju ukusi leta za hladne zimske dane. U ovom blog postu, predstavljamo vam kratke, klasične recepte za pravljenje ajvara, turšije, kiselog kupusa, feferona i paradajza u flaši, koji će vašu kuhinju obogatiti toplinom i domaćim ukusima.

Ajvar: Kralj balkanske zimnice

Ajvar je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih proizvoda domaće zimnice. Njegova priprema počinje odabiranjem najboljih crvenih paprika. Paprike se peku, ljušte, a zatim pasiraju. Dodaje se malo soli, ulja, i po želji, malo ljute paprike. Ajvar se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim pakuje u sterilisane tegle.

Turšija: Raznolikost ukusa u jednoj tegli

Turšija je mešavina različitog povrća koje se konzervira u sirćetu i soli. Možete koristiti krastavce, karfiol, šargarepu, paprike i još mnogo toga. Povrće se reže, slaže u tegle, preliva rastvorom sirćeta i vode sa dodatkom soli i začina, te se ostavlja da fermentira.

Kiseli kupus: Zimska salata ili sastojak jela

Kiseli kupus je neizostavan u zimskim salatama i jelima kao što su sarma i podvarak. Priprema se tako što se glavice kupusa režu, posipaju solju i slažu u veće posude ili burad. Kupus se ostavlja da fermentira nekoliko nedelja, a rezultat je hrskav i ukusan kiseli kupus.Salsa od jabuke i ljutih papričica

390,00 рсд + poštarina

Feferoni: Pikantni dodatak svake trpeze

Feferoni su idealni za one koji vole začinjenu hranu. Svježi feferoni se slažu u tegle, prelivaju se rastvorom sirćeta, vode, soli i šećera, te se dodaju začini poput senfa i celera. Feferoni su odličan dodatak mesnim i sirnim platom.

Paradajz u flaši: Letnji ukus tokom cele zime

Konzerovani paradajz je odličan za pripremu sosova i čorbi. Zreli paradajz se blanšira, ljušti, i reže na komade. Slaže se u sterilisane flaše sa malo soli i preliva vrelim rastvorom vode i sirćeta. Flaše se zatvaraju i sterilizuju u ključaloj vodi.

Pravljenje domaće zimnice je više od konzerviranja hrane – to je način očuvanja tradicije i uživanja u domaćim, prirodnim proizvodima. Uživajte u kreiranju i degustiranju vaše zimnice!

Pročitajte i...