Sadržaj
Domaće kiflice sa margarinom su popularna poslastica i užina u mnogim delovima sveta. Evo kako možete da ih napravite kod kuće:
Sastojci:
- 500g brašna
- 250g margarina (na sobnoj temperaturi)
- 200ml mleka
- 1 jaje (i dodatno jedno za premazivanje kiflica)
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 paketić suvog kvasca (oko 7g)
Instrukcije:
- Priprema kvasca: U maloj posudi, pomešajte toplo mleko (ne vruće), šećer, i suvi kvasac. Ostavite smesu da odstoji oko 10 minuta dok ne postane penušava.
- Priprema testa: U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Dodajte omekšali margarin i počnite sa mešanjem dok se margarin ne integriše sa brašnom. Možete koristiti seckalicu za testo ili ruke.
- Mešanje sastojaka: U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte razmućeno jaje i penušavu smesu kvasca. Mesite dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete glatko, nelepljivo testo. Ako je testo previše suvo, dodajte malo mleka. Ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna.
- Odmor testa: Pokrijte testo krpom ili plastičnom folijom i ostavite ga na toplom mestu da narasta oko 1 sat, ili dok se volumen ne udvostruči.
- Oblikovanje kiflica: Kad je testo naraslo, premesite ga lagano na pobrašnjenoj površini. Podelite na manje komade (po želji) i svaki komad razvucite u obliku kruga, koji ćete zatim iseći na trouglove. Na širem delu trougla, možete dodati fil po želji (sir, čokoladu, džem, itd.), a zatim uvijte od šireg ka užem delu, formirajući kiflicu.
- Priprema za pečenje: Premažite tepsiju papirom za pečenje i poređajte kiflice jednu do druge, ostavljajući malo prostora između njih. Ostavite kiflice da odmore još 15-20 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C (350°F).
- Premazivanje: Razmutite drugo jaje i lagano premažite svaku kiflicu. Ovo će im dati lepu zlatnu boju tokom pečenja.
- Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od rerne, zato proveravajte kiflice nakon 15 minuta.
- Serviranje: Ostavite kiflice da se malo ohlade pre serviranja. Najbolje su kada su sveže, ali se mogu čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko dana.