Recepti

Džem od jagoda – Domaći recept

džem od jagoda

Napravljen od svežih, zrelih plodova, ovaj džem ne samo da čuva ukus leta tokom cele godine, već je i prirodan i bez veštačkih dodataka. Ako volite jednostavne i domaće recepte, nastavite da čitate jer ćemo vam otkriti kako napraviti savršen džem od jagoda, kao i koje sorte jagoda su najbolje za njegovu pripremu.

Najbolje sorte jagoda za džem

Kako bi džem bio što ukusniji i kvalitetniji, važno je odabrati pravu sortu jagoda. Postoji mnogo sorti, ali neke se posebno izdvajaju kada je u pitanju pravljenje džema.

  • Zenga Zengana – Ova sorta je idealna za pravljenje džemova jer ima bogat, intenzivan ukus i prirodno je slatka. Jagode Zenga Zengana imaju duboko crvenu boju, što doprinosi i lepom izgledu džema.
  • Marmolada – Ova sorta je odlična za džem zbog svoje čvrste strukture i lagano kiselkastog ukusa koji savršeno balansira slatkoću džema.
  • Senga Sengana – Ako želite gust džem sa jakim ukusom, ovo je prava sorta za vas. Senga Sengana jagode su male, ali izuzetno aromatične.
  • Clery – Jagode sorte Clery su nešto krupnije i imaju blago sladak ukus, pa su odlične za one koji vole blaže džemove.

Sastojci

Za ovaj recept potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 1 kg svežih jagoda
  • 800 g šećera
  • Sok od jednog limuna
  • Pola kesice želatina (opciono, za gušći džem)

Priprema džema od jagoda

  1. Priprema jagoda – Operite jagode i pažljivo uklonite peteljke. Presecite ih na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od njihove veličine. Zrelije jagode su bolje jer daju slađi džem.
  2. Kuvanje jagoda – U šerpu stavite jagode i dodajte šećer. Kuvajte na laganoj vatri dok jagode ne puste sok, povremeno mešajući. Ovaj proces traje oko 15-20 minuta.
  3. Dodavanje limuna – Kada jagode omekšaju, dodajte sok od limuna. Limun će pomoći da džem očuva boju i doprineti njegovoj svežini.
  4. Provera gustine – Nakon otprilike 40 minuta kuvanja, džem bi trebalo da bude dovoljno gust. Da biste proverili, stavite kašičicu džema na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako je smesa dovoljno gusta i ne razliva se, džem je spreman.
  5. Sterilizacija tegli – Dok se džem kuva, pripremite tegle. Sterilizujte ih u rerni ili u ključaloj vodi kako bi džem duže trajao.
  6. Sipanje džema – Vruć džem sipajte u sterilizovane tegle i dobro ih zatvorite. Tegle okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se vakumirale.

Saveti za najbolji džem

  • Koristite zrele jagode – Zrelije jagode daju slađi džem, pa je preporučljivo da birate one koje su potpuno crvene i sočne.
  • Želatin za gušći džem – Ako volite gust džem, možete dodati malo želatina ili pektina.
  • Skladištenje – Tegle sa džemom čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja, držite ih u frižideru.

Džem od jagoda je savršen dodatak na tost, palačinke, kolače, ali i kao fil za razne poslastice. Njegov domaći ukus i miris vraćaju nas u letnje dane i uživanje u prirodnim plodovima.

Pročitajte i...