Dešavanja

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka ove godine održava se 7. i 8. oktobra. 2023. godine na keju reke Kolubare u Valjevu.

Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin. Zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva.

Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva. Oni su koji u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti. Samim tim su pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra. Okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina. Takođe mogu i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.
Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

U takmičarskom delu festivala najbolji mesari na keju reke Kolubare se takmiče u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.

Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu. Posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta… Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Poručite

Ljuti ajvar 720ml

1.200,00 рсд + poštarina

Pročitajte i...