Zanimljivosti

Gastronomski vikend – kako izgleda idealni vikend u Srbiji?

Nakon naporne radne nedelje, nema osobe koja ne voli vikend i ne raduje mu se. To je idealna prilika za odmor duše i tela i za druženje sa dragim ljudima uz dobru hranu i još bolje razgovore.

Gde za vikend i još bolje pitanje – na koji način ga možemo provesti? U nastavku delimo sa vama ideje kako da provedete vikend na srpski način uz vernu pratnju tradicionalne srpske hrane.

Turista u svojoj zemlji

Da li svoju zemlju doživljavate kao pravo malo turističko blago ili pre kao nešto što nam je tu, uvek dostupno? I zašto uvek razmišljamo da otputujemo preko. Da virnemo preko granice, u ,,tuđe dvorište gde je trava uvek zelenija’’?

Ako su sve naše destinacije ,,lako dostupne’’ i ,,na dohvat ruke’’ zašto ćemo pre izabrati da provedemo dva dana odmora u komšiluku?

Za vikend u Srbiji nudi nam se sijaset destinacija različitog tipa, od vodopada, jezera i pećina, pa do kulturnih spomenika, vašara i manifestacija. Ovde možete videti koliko truda je uloženo za sušenje mesa, pravljenje domaćeg vina i sira ili duvan čvaraka. U nastavku zajedno prelazimo Srbiju uzduž i popreko.

Gastronomske manifestacije u Srbiji

U daljem čitanju, sa vama delimo zanimljive mafiestacije dobre hrane i još bolje zabave, gde ćete moći da spojite lepo i korisno – obradujete svoj želudac ali i upoznate novi grad. Počećemo od gastronomskih manifestacija u zapadnoj Srbiji, da bismo se spustili do juga, a zatim svratili u centralni i istočni deo naše zemlje. A naša poslednja stanica biće Vojvodina.

Gastronomski vikend  u zapadnoj Srbiji

Valjevo je poznato po Festivalu duvan čvaraka, koji se tradicionalno održava početkom oktobra na keju reke Kolubare i ispred platoa Centra za kulturu u samom centru grada. Duvan čvarci se dobijaju posebnom tehnikom sporog prženja ili kuvanja masti dok se sva mast u potpunosti ne izdvoji. Masa koja ostane podseća na sitno seckan duvan i odatle naziv za brend koji je registrovan i zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije.

Mesna zajednica Donja Ljubovija i Udruženje ovčara Ljubovija u avgustu organizuju takmičarsku manifestaciju Jagnjijada. Sama reč kaže – glavna zvezda ove zabavne manifestacije je jagnje, a takmičari peku jagnjad na žaru – ražnju. Tom prilikom sprema se i gulaš od jagnjećeg mesa.

Najbolja pršuta krije se nedaleko od Zlatibora. Festival Pršutijada u selu Mačkatu pravi nezaboravni sajam suhomesnatih proizvoda svake godine u prvoj polovini februara. I ova manifestacija je takmičarskog karaktera, a za posetioce se organizuje bogat kulturno umetnički program. Tu je i nagradna igra čija je glavna nagrada džak suhomesnatih proizvoda.

Za sve hajduke i ljubitelje ćevapa u Guči se svake godine održava dragačevski Hajduk fest, takođe tamičarskog karaktera. Ovaj specijalitet – hajdučki ćevap, tipičan je za dragačevski kraj i ne priprema se ni u jednom delu Srbije. Cilj manifestacije je da redovnim takmičenjem postane tradicionalni događaj.

Gastronomski vikend u južnoj Srbiji

Za Leskovac i Roštiljijadu retko ko nije čuo jer je ova manifestacija jedan od najvećih gastronomskih događaja u Srbiji, kao i na balkansokm prostoru i u Evropi. Ova manifestacija, pored najbljeg roštilja, nudi zabavni kulturno-umetnički program koji traje nekoliko dana, te lako možete od vikenda napraviti produženi vikend.

U polusenci Roštiljijade, nalaze se Dani Banice u mestu Bela Palanka. Osim tradicionalne slane banice, specifične vrste domaće pite sa sirom po kojoj su ovi krajevi Srbije poznati, takmičenje je i u pravljenju slatkih i kreativnih banica sa ukusom kupine, čokolade itd.

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna. Upravo se u Svrljigu organizuje Belmužijada, a tradicionalno prvog dana Belmužijade organizuje se Sabor gajdaša balkanskih zemalja.

Istočna  i centralna Srbija

Vlaške palačinke ili plašinte imaju svoju manifestaciju Plašintijadu u mestu Rudna Glava od 2017. godine. Idealna prilika za sve ljubitelje testa.

Centralna Srbija priprema za vas svakog septembra Kupusijadu u Mrčajevcima i Rakijadu u selu Prnjani, koja pored izložbenog momenta i takmičarski zabavni program u ispijanju rakije.

Vojvodina

Upoznati smo sa tim koliko jela iz Vojvodine ima svoje specifičnosti nastale uticajem sa severa. Pored velikog broja manifestacija koje su posvećene kobasici (u Šidu, Baču, Bačkom Petrovcu), vino dobija svoje počasno mesto na manifestacijama u Vršcu i Sremskoj Mitrovici.

Za sve ljubitelje kraljice slavske trpeze – sarme, u Bačkoj Topli se tradicionalno održava Sarmijada. Ovde se sprema klasična sarma u kupusu, neobična sarma u vinovoj lozi ili spanaću i posna sarma. Pa ko voli nek izvoli!

Posle čitanja ovog teksta sigurni smo da ste ogladneli! Verujemo da će vaš sledeći korak biti da razmislite šta vam se najviše jede i zatim da istražite mesto na koje ćete otputovati. Onda ostaje samo da uživate u mirisima i ukusima koje Srbija nesebično nudi domaćim i stranim turistima. Prijatno!

Pročitajte i...