Kada se radi o pripremi hrane, voće i povrće, sosevi, začini i sušeno voće su važni sastojci i dodaci koji mogu obogatiti ukus i teksturu jela.
Sve ove kategorije namirnica mogu dodati ukus, teksturu i hranljive vrednosti vašim obrocima. Pravilno kombinovanje voća, povrća, soseva, začina i sušenog voća može rezultirati ukusnim i uravnoteženim jelima.
Voće je često korišćeno u pripremi jela, salata i dezerta. Ono može biti sveže, konzervirano, zamrznuto ili sušeno. Primeri uključuju jabuke, banane, jagode, breskve, kruške i mnoge druge vrste voća. Voće je bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima.
Povrće je ključni deo mnogih obroka i dolazi u raznim oblicima i bojama. Popularne vrste povrća uključuju paradajz, krastavce, šargarepe, brokoli, spanać, papriku i mnoge druge. Povrće je izvor vitamina, minerala i vlakana i može se koristiti sirovo, kuvano, pečeno ili prženo.