Poznati sajt i vodič za ocenjivanje i rangiranje hrane koje se spremaju širom sveta Tejst atlas objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu, među makedonskim i grčkim sosevima našli su se Leskovački domaći ajvar i urnebes.
Leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, a urnebes se našao na 25. mestu.
Leskovački ajvar našao se u blizini grčkog tzazikija i makedonskog ajvara, ali je nešto niže i makalo iz Severne Makedonija kao i grčka skordalija i tirokafteri.
Tejst Atlas svake godine bira selekciju svetskih specijaliteta u najrazličitijim kategorijama. Maja ove godine pirotski kačkavalj je proglašen za najbolju srpsku namirnicu. Ranije u aprilu na listi najboljih knedli na svetu našle su se vojvođanske gomboce, odnosno knedle sa šljivama.
Najbolji sos
Najbolji sos na svetu po njihovoj oceni je libanski tum, a odmah iza njega je ekvadorski ahi krjiojlo. Pravi se od belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.
preuzeto sa: SrbijaVesti
Mlečni proizvodi
Proizvodi od mesa
Piće i sokovi
Slatkiši
Med
Superhrana
Testenine, pite, ulja
Voće i povrće
Džem, pekmez, slatko
Zimnica
Preparati i ulja
Domaća radinost