Recepti

Pita sa zeljem i pečurkama

Pita sa zeljem i pečurkama

Sadržaj

Pita za zeljem i pečurkama je idealna za ručak ili večeru, a takođe možete da je poslužite i na raznim proslavama ili piknicima.

Nema ništa bolje od ukusne domaće pite, a kada se kombinuju sezonski sastojci poput zelja i pečuraka, dobijate pravu poslasticu. U ovom blog postu, naučićete kako da napravite fantastičnu domaću pitu sa zeljem i pečurkama koja će vas oduševiti svojim ukusom i mirisom.

Sastojci

  • 1 kora za pitu (oko 500 g)
  • 500 g svežeg zelja
  • 200 g pečuraka (šampinjona ili bukovača)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje

Uputstvo

Korak 1: Priprema sastojaka

Pre svega, operite i sitno iseckajte zelje, pečurke, crni i beli luk. Odmah ćete primetiti divan miris koji dolazi iz ovih svežih sastojaka.

Korak 2: Prženje povrća

U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, pa ih pržite nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte iseckane pečurke i dinstajte ih dok ne omekšaju i puste tečnost. Dodajte zelje i nastavite dinstati sve zajedno dok zelje ne uvene i smanji se u količini. Začinite solju i biberom po ukusu.

Korak 3: Priprema fila

U posebnoj činiji, umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Dodajte rendani kačkavalj i promešajte da se sastojci sjedine.

Korak 4: Složite pitu

Sada je vreme da složite pitu. Uzmite jednu koru za pitu i stavite je u pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje. Premažite je malo maslinovim uljem kako biste bila hrskava. Stavite drugu koru preko prve, pa prelijte polovinom fila od jaja, pavlake i kačkavalja. Zatim stavite treću koru, preostali fil, pa na kraju četvrtu koru.

Korak 5: Pečenje pite

Stavite pitu u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite je oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Korak 6: Posluživanje

Kada se pita završi sa pečenjem, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete na komade. Poslužite je toplu i uživajte u savršenom spoju zelja i pečuraka, upakovanim u hrskavu pitu sa ukusnim punjenjem od jaja, pavlake i kačkavalja.

Ova domaća pita za zeljem i pečurkama je idealna za ručak ili večeru, a takođe možete da je poslužite i na raznim proslavama ili piknicima. Jednom kada je probate, sigurno ćete je dodati u svoj repertoar omiljenih recepata. Uživajte!

Pročitajte i...