Sadržaj
Pita za zeljem i pečurkama je idealna za ručak ili večeru, a takođe možete da je poslužite i na raznim proslavama ili piknicima.
Nema ništa bolje od ukusne domaće pite, a kada se kombinuju sezonski sastojci poput zelja i pečuraka, dobijate pravu poslasticu. U ovom blog postu, naučićete kako da napravite fantastičnu domaću pitu sa zeljem i pečurkama koja će vas oduševiti svojim ukusom i mirisom.
Sastojci
- 1 kora za pitu (oko 500 g)
- 500 g svežeg zelja
- 200 g pečuraka (šampinjona ili bukovača)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 100 g rendanog kačkavalja
- 3 jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
Uputstvo
Korak 1: Priprema sastojaka
Pre svega, operite i sitno iseckajte zelje, pečurke, crni i beli luk. Odmah ćete primetiti divan miris koji dolazi iz ovih svežih sastojaka.
Korak 2: Prženje povrća
U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, pa ih pržite nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte iseckane pečurke i dinstajte ih dok ne omekšaju i puste tečnost. Dodajte zelje i nastavite dinstati sve zajedno dok zelje ne uvene i smanji se u količini. Začinite solju i biberom po ukusu.
Korak 3: Priprema fila
U posebnoj činiji, umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Dodajte rendani kačkavalj i promešajte da se sastojci sjedine.
Korak 4: Složite pitu
Sada je vreme da složite pitu. Uzmite jednu koru za pitu i stavite je u pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje. Premažite je malo maslinovim uljem kako biste bila hrskava. Stavite drugu koru preko prve, pa prelijte polovinom fila od jaja, pavlake i kačkavalja. Zatim stavite treću koru, preostali fil, pa na kraju četvrtu koru.
Korak 5: Pečenje pite
Stavite pitu u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite je oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Korak 6: Posluživanje
Kada se pita završi sa pečenjem, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete na komade. Poslužite je toplu i uživajte u savršenom spoju zelja i pečuraka, upakovanim u hrskavu pitu sa ukusnim punjenjem od jaja, pavlake i kačkavalja.
Ova domaća pita za zeljem i pečurkama je idealna za ručak ili večeru, a takođe možete da je poslužite i na raznim proslavama ili piknicima. Jednom kada je probate, sigurno ćete je dodati u svoj repertoar omiljenih recepata. Uživajte!