King Supreme Marselan se odlično slaže sa crvenim mesom, šniclom sa roštilja, jelima od jagnjetine, paštetama, povrćem sa roštilja, odležanim sirevima.
Za proizvodnju se koristi isključivo grožđe iz sopstvenog vinograda, obavezna pažljiva kontrola kvaliteta bobica. Berba se vrši u fazi optimalnog zrenja. Fermentacija u hrastu na kontrolisanoj temperaturi. Vino je zapušeno prirodnom plutom. Odležavanje u hrastovim barrique buradima od 225l – 12 meseci.
Boja: Vino intenzivne rubin boje.
Karakteristike: Intenzivne arome zrelog crvenog i crnog voća – kupine, trešnje, sa primesama duvana, crne čokolade, džema od šumskog voća, kože i tonova kedra. Okrugla je po ukusu, elegantno, sočno ekstraktivno, bujno, kompleksno vino. Nijanse ukusa ponavljaju aromatiku začinjenog zrelog voća. Svilenkasto izbalansirani tanini. Dug složeni ukus.
Temperatura serviranja: 16 – 18°C
Potencijal za starenje: 10-15 godina
Zanimljivost: Vinogradi u sremskom kraju javljaju se pod Rimljanima u III veku nove ere, zahvaljujući caru Marku Aureliju Probu, rodom iz ovih mesta. Probus je pokrenuo sadnju vinograda kao deo Imperijalnog projekta širom Rimskog carstva. Kao rezultat toga, vinogradi su zasađeni istovremeno u Burdigalu i Alma Monsu (današnji Bordo, Francuska i Fruška Gora, Srbija). Marselan je sorta koja se prvi put pojavila u Francuskoj 1961. godine ukrštanjem kaberne sovinjona i grenaša. Prvobitno je uzgajan u dolini Rone u Francuskoj.
Recenzije
Još nema komentara.