Livadski med
Boja mu je od svetložute i crvenkaste do tamnijih nijansi. Ukus zavisi od biljne vrste koja u sastavu meda dominira i može biti prijatno sladak, ali i pomalo gorak. Med sadrži enzime, minerale, organske kiseline, vitamine i ostale vredne sastojke.
Lekovite osobine
Zbog svog raznovrsnog i bogatog sastava, livadski med se od davnina koristi u narodnoj medicini kao pomoćno lekovito sredstvo. Zvanična medicina je kasnije to isto priznala i potvrdila da ovakav med blagotvorno deluje u lečenju stomačno-crevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih sudova. Livadski med Petrović povoljno utiče i na osobe kojima je potreban oporavak i dodatna energija.
Preporučena upotreba
Livadski med je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašiku pre doručka (po potrebi i više), ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, a još bolje u jabukovom sirćetu.
Način čuvanja
Može čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti.
Napomena
Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 40ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.
Recenzije
Još nema komentara.