Livadski med sa saćem, propolisom i mlečom poseduje antibakterijsko, antiprotozično, antimikotičko, protivalergijsko i protiv upalno dejstvo. Narodna medicina pouzdano zna da je žvakanje voštane mase saća korisno za sluzokožu svih organa za disanje.
Med u saću poboljšava imunitet i jača otpornost na prehlade. Svojim delovanjem utiče na sluzokožu usne duplje i čisti zube od kamenca.
On prestavlja odlično sredstvo u borbi protiv upale sinusa, čisti pluća a bogat je i vitaminom A,
Žvakanjem meda u saću jedan deo voska ostaje u organizmu, prolazi kroz creva, te utiče na zarastanje čireva i hemoroida. Vosak se ne razgradjuje u crevima jer ljudski organizam nema te enzime.
Propolis
Predstavlja smešu voska i lepljivih materija koje pčele sakupljaju sa pupoljaka višegodišnjih biljaka, a koriste ga za oblaganje tavanice košnice dezinfikujući je tako. Takođe, propolisom učvršćuju saće i zatvaraju pukotine.
Jedan od najvažnijih sastojaka propolisa su bioflavonoidi koji su antioksidansi. Pored njih, prisutni su iminerali, vitamini, aromatična i etarska ulja, polen.
Propolis poseduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiseptično dejstvo, a pri tome ima i funkciju lokalnog anestetika (umanjuje bol).
Perga
Perga prestavlja fermentisani polen koji se nalazi u saću. Pčela unosi polen u košnicu, obogaćuje ga svojim enzimima i mikroorganizmima korisnim za čoveka, i pod uticajem mikroklime u košnici dolazi do pretvaranja polena u pergu.
Perga u sebi sadrži preko 120 vrsta gljivica, 39 vrsta korisnih bakterija. Obiluje slobodnim amino kiselinama koje ulaze u deobu ćelija što pogoduje deci u razvoju. Naročito je bogata vitaminom P – Rutinom, kojeg u koncentraciji od 13mg na 100gr perge nema ni u jednoj drugoj namernici.
On jača krvne sudove, poboljšava njihovu elastičnost i propustljivost, što je veoma bitno kod stanja posle srčanog i moždanog udara. Zbog izuzetnih osobina ovaj vitamin se još naziva i vitamin mladosti.
Perga jača imunitet, povećava otpornost od infekcija, obnavlja crevnu floru, poboljšava rad prostate i potenciju, održava vlažnost kože i jača vid.
Način čuvanja
Med se može čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti.
Napomena
Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 40ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.
Recenzije
Još nema komentara.