Proizvodi Sa salaša zimnica
Ruma
Obzirom na način proizvodnje, koji se praktikuje u pojedinim krajevima naše zemlje, a i u drugim zemljama, imamo različite proizvode ove vrste. Razlikuju se po načinu odvajanja od tela i krojenju, veličini, načinu usoljavanja i dimljenja, kao i u vremenu sušenja i drugim postupcima. Za njihovu proizvodnju potrebno je iskustvo i određena veština i znanje.
Koriste se butovi – šunke starijih mesnatih svinja koje imaju čvrsto, suvlje i crvenije meso, težine 8-12 kg. Zavisno od načina obrade i tipa proizvoda, mogu se koristiti i šunke lakših mesnatih svinja.
Dugih 25 meseci je potrebno da ovakav proizvod
dodje do vaše trpeze.
Za početak smo butkicu potopili u salamuru koju pravimo od čiste morske soli.
Nakon 4-6 nedelja salamurenja, šunka se prvo odsoljava pa prenosi u pušnicu na
dimljenje. Isključivo dimimo na hladnom dimu, drveta bukve i šljive ili
trešnje.
Nakon dimljenja u pušnici, proizvod se odnosi na prostoriju za odležavanje i tu
ostaje naredne dve godine.
✅ Bez industrijskih
dodataka
✅ Isključivo morska so
✅ Duži period sazrevanja
✅ Upakovana u vakum pakovanje
Kontakti