Recepti

Recept – kako napraviti kačkavalj kod kuće

Kačkavalj je sir koji se pravi već hiljadama godina i ima bogatu istoriju, tajne recepture, i duboko ukorenjenu tradiciju.

Iako tačno poreklo kačkavalja može biti obavijeno tajnama vremena, činjenica je da je proces fermentacije mleka kako bi se napravio ovaj sir bio poznat i cenjen tokom vekova. Svaka kultura koja je razvila tradiciju proizvodnje sira je pridonela raznolikosti i razvoju različitih vrsta sira, uključujući i kačkavalj. U ovoj priči otkrićemo sve o ovoj čarobnoj poslastici, od njenih drevnih korena do savremenih tajni proizvodnje.

Kačkavalj kroz vekove

Priča o kačkavalju seže unazad hiljadama godina. Prvi pisani tragovi o njemu potiču iz antičkog Rima i Grčke, gde se kačkavalj proizvodio i konzumirao kao hrana za bogove. Ovaj sir je putovao kroz vekove, prelazeći granice i kulture, često se koristeći kao izvor energije za vojnike i putnike.

Proizvodnja kačkavalja – tradicija i tajne

Kačkavalj nije običan sir – njegova proizvodnja zahteva pažljivu pripremu i strpljenje. Tradicionalno se pravi od svežeg kravljeg mleka i određenih bakterijskih kultura koje mu daju karakterističan ukus. Tajna leži u pravilnom sazrevanju, gde sir stari u posebnim uslovima kako bi postigao punoću ukusa i mekoću.

Recept za savršen kačkavalj

Da li želite da napravite svoj kačkavalj kod kuće? Evo detaljnog recepta:

Sastojci:

 • 5 litara svežeg kravljeg mleka
 • 1 kesica sirila (lab)
 • 1/4 kašičice bakterijske kulture za kačkavalj
 • 1 kašičica soli

Priprema:

 1. Zagrejte mleko na 32°C.
 2. U malo tople vode rastvorite sirilo i bakterijsku kulturu.
 3. Dodajte rastvoreno sirilo i kulturu u zagrejano mleko i mešajte lagano.
 4. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji oko 30 minuta, dok se sir ne razdvoji od surutke.
 5. Nožem isecite sir na kocke.
 6. Ostavite da se sir cedi u sito 6-8 sati na sobnoj temperaturi.
 7. Posolite sir i ostavite ga da sazreva na hladnom i tamnom mestu najmanje 2 nedelje.

A svi ljubitelji pravog srpskog domaćeg kačkavalja, ukoliko želite da za 1 dan imate ovaj proizvod u vašoj kući, možete pogledati ponudu domaćih kačkavalja i poručiti online.

Kačkavalj u Srbiji

U Srbiji, kačkavalj ima posebno mesto u tradiciji. Pirotski kačkavalj je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih, sa bogatom tradicijom i neodoljivim ukusom. Posetite Pirotski kraj i saznajte više o ovoj autentičnoj poslastici. A ukoliko niste u mogućnosti da fizički dođete, ne brinite. Od sada možete otputovati u svako mesto u Srbiji u roku od 3 sekunde i kupiti specifične seoske proizvode tog kraja. Evo, pokušajte. Kliknite ovde.

Nadamo se da ste uživali u ovoj priči o kačkavalju, otkrivajući njegovu tajanstvenu istoriju i tajne proizvodnje. Sada, kada znate kako se pravi savršen kačkavalj, možete da ga probate i uživate u autentičnom ukusu ovog sireva. Ako želite da otkrijete više o srpskim kačkavaljima i drugim domaćim proizvodima, posetite domaceizsrbije.rs

Uz ovo jelo preporučujemo

Kupinovo vino

1.099,00 рсд + poštarina

Medovača 0.5l

800,00 рсд + poštarina

Pročitajte i...