Recepti

Recept za domaći sirup od zove

Recept za domaći sirup od zove

Ukratko

Sirup od zove je osvežavajući i aromatičan napitak koji je idealan za tople letnje dane. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je napitak koji možete koristiti u različitim kombinacijama - sa vodom, limunom, u koktelima ili čak u desertima.

U nastavku vam donosimo detaljan recept za domaći sirup od zove.

Potrebni sastojci

Pre nego što krenemo sa pripremom, potrebno je obezbediti sve potrebne sastojke. Za sirup od zove, biće vam potrebno sledeće:

  • 30 cvetova zove
  • 2 litra vode
  • 2 kg šećera
  • 4 limuna (neprskana)
  • 50 grama limontusa

Priprema cvetova zove

Cvetove zove je najbolje brati ujutru kada su najmirisniji. Birajte cvetove koji su potpuno rascvetani, ali ne previše stariji. Kada ih donesete kući, dobro ih protresite kako biste uklonili insekte i prašinu. Nemojte ih prati jer ćete tako izgubiti deo dragocenog polena koji daje specifičan ukus sirupu.

Priprema limuna

Limun je neophodan sastojak koji dodaje kiselkastu notu i osvežava sirup. Koristite neprskane limunove jer će vam biti potrebna i kora. Dobro ih operite i isecite na tanke kriške.

Kuvanje sirupa

  1. Prokuvavanje vode: U velikoj šerpi prokuvajte 2 litra vode i dodajte šećer. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
  2. Dodavanje cvetova i limuna: Kada se šećer rastopi, sklonite šerpu sa vatre i dodajte cvetove zove i kriške limuna. Dobro promešajte.
  3. Dodavanje limontusa: Dodajte limuntus i ponovo promešajte. Limuntus pomaže u konzerviranju sirupa i dodaje prijatnu kiselinu.

Proces stajanja

Pokrijte šerpu čistom kuhinjskom krpom ili gazom i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu 24-48 sati. Tokom ovog perioda, cvetovi zove će otpustiti svoje arome i boju u sirup. Povremeno promešajte sadržaj kako bi se svi sastojci ravnomerno pomešali.

Filtriranje i čuvanje sirupa

Nakon što je sirup odstajao, vreme je da ga filtrirate. Koristite čistu gazu ili fino sito kako biste uklonili cvetove i kriške limuna. Sirup procedite direktno u sterilne staklene boce. Dobro zatvorite boce i čuvajte ih u frižideru. Sirup može trajati nekoliko meseci ako je pravilno uskladišten.

Kako koristiti sirup od zove?

Sirup od zove je veoma koncentrisan, pa ga je potrebno razblažiti pre konzumacije. Obično se meša sa vodom u odnosu 1:6 ili po ukusu. Možete ga koristiti i kao preliv za palačinke, sladolede ili u koktelima. Njegov osvežavajući ukus će vas oduševiti i zasigurno postati omiljeni napitak tokom letnjih meseci.

Ovaj recept za domaći sirup od zove je jednostavan i zahteva malo vremena, ali rezultat je napitak bogatog ukusa i arome. Pridržavajte se ovih koraka i uživajte u svom domaćem sirupu od zove koji će vas osvežiti tokom toplih dana.

Pročitajte i...