Sadržaj
Španska pita je zapravo bogatija verzija proje – sa više sastojaka, što joj daje bogatiji i kompleksniji ukus i arome. Može se konzumirati za doručak, večeru ili kao meze, pre glavnog jela.
U nastavku vam donosimo recept za najukusniju špansku pitu!
Španska pita recept
- 200 ml ulja
- 400 ml mleka
- 4 jaja
- 200 grama kukuruznog brašna
- 200 grama oštrog pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 grama sira-kačkavalja
- 200 grama šunke
- 100 grama kiselih krastavčića
- 100 grama seckane crvene babure
- So, oko 1 kašičica ili po ukusu
Priprema
Upalite rernu da se greje na 180 stepeni.
Krastavce, papriku, kačkavalj i šunku iseckajte na kockice. Za najbolji ukus preporuka je da se sastojci iseckaju na deblje komade.
Uzmite odgovarajući pleh, još bolje modlu za mafine, premažite uljem i pospite sa malo brašna.
Deblje vunene čarape
850,00 rsd + poštarinaUmutite jaja, zatim začinite po ukusu. Nakon toga, sipajte i ulje i mleko. U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo, promešajte, i zatim sve dodajte u posudu sa jajima. Dobro promešajte sve sastojke mikserom.
Dodajte sitno seckane krastavce, papriku, šunku i sir, i sve zajedno promešajte. Ne koristite mikser od trenutka kada u špansku pitu dodate ove kockice – neće zadržati svoju formu! Umesto toga, mešajte kašikom.
Izlijte pripremljenu smesu u pleh/modle i pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Španska pita je gotova kada lepo porumeni.