Recepti

Recept za špansku pitu (Na srpski način)

španska pita recept

Ukratko

Kako je nastala španska pita nije sasvim poznato, ali je verovatno da ne potiče iz Španije, već sa Balkana. Recepti za ovu pitu su uglavnom nastajali kombinovanjem sastojaka koje su ljudi imali u kuhinji.

Španska pita je zapravo bogatija verzija proje – sa više sastojaka, što joj daje bogatiji i kompleksniji ukus i arome. Može se konzumirati za doručak, večeru ili kao meze, pre glavnog jela.

U nastavku vam donosimo recept za najukusniju špansku pitu!

Španska pita recept

  • 200 ml ulja
  • 400 ml mleka
  • 4 jaja
  • 200 grama kukuruznog brašna
  • 200 grama oštrog pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 grama sira-kačkavalja
  • 200 grama šunke
  • 100 grama kiselih krastavčića
  • 100 grama seckane crvene babure
  • So, oko 1 kašičica ili po ukusu

španska pita

Priprema

Upalite rernu da se greje na 180 stepeni.

Krastavce, papriku, kačkavalj i šunku iseckajte na kockice. Za najbolji ukus preporuka je da se sastojci iseckaju na deblje komade.

Uzmite odgovarajući pleh, još bolje modlu za mafine, premažite uljem i pospite sa malo brašna.



Rakija Aleksandar Veliki – Zlatna kajsija

6.600,00 рсд + poštarina

Umutite jaja, zatim začinite po ukusu. Nakon toga, sipajte i ulje i mleko. U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo, promešajte, i zatim sve dodajte u posudu sa jajima. Dobro promešajte sve sastojke mikserom.

Dodajte sitno seckane krastavce, papriku, šunku i sir, i sve zajedno promešajte. Ne koristite mikser od trenutka kada u špansku pitu dodate ove kockice – neće zadržati svoju formu! Umesto toga, mešajte kašikom.

Izlijte pripremljenu smesu u pleh/modle i pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Španska pita je gotova kada lepo porumeni.

Pročitajte i...