Zanimljivosti

Veliki Uskršnji post: Pravila za svaku nedelju

Veliki Uskršnji post

Veliki Uskršnji post proteže se kroz 48 dana, oblikujući sedmice s vlastitim imenima i specifičnim pravilima.

Početak Uskršnjeg posta 2024. godine datira od 18. marta, trajući sve do 4. maja. Svaka nedelja u ovom periodu nosi svoje ime i pravila, varirajući način posta.

Čista nedelja

Prva sedmica Velikog posta poznata je kao Čista nedelja, takođe nazvana Todorova ili Teodorova nedelja. Prema pravoslavnom običaju, prva tri dana posta obično podrazumevaju trimirje – apsolutno uzdržavanje od hrane i pića. Budući da to nije izvodljivo za mnoge, praktikuje se suho postenje ili post na vodi. Četvrtak je rezervisan za post na vodi, dok je ostatak sedmice dozvoljeno konzumirati hranu pripremljenu na ulju.

Pačista nedelja

Druga sedmica Vaskršnjeg posta naziva se Pačista nedelja. Tokom ove sedmice preporučuje se post na vodi od ponedeljka do petka, dok su subota i nedelja rezervisane za ulje.

Krstopoklona nedelja

Treća sedmica Vaskršnjeg posta, poznata kao Krstopoklona nedelja, posvećena je poštovanju Časnog krsta. U ovoj nedelji post na vodi preporučuje se od ponedeljka do petka, subota je dan za ulje, a nedelja za ribu, u čast Blagovesti.Slatko od jagoda

700,00 рсд + poštarina

Sredoposna nedelja

Četvrta sedmica Vaskršnjeg posta naziva se Sredoposna nedelja. Ova sedmica, koja se nalazi tačno u sredini Velikog posta, praktikuje post na vodi od ponedeljka do petka, dok su subota i nedelja rezervisane za ulje.

Gluva nedelja

Peta sedmica Vaskršnjeg posta poznata je kao Gluva nedelja, vreme tišine, pokajanja i ozbiljnosti. Crkva tokom ove nedelje zabranjuje svaku vrstu zabave. Ponedeljak i utorak se posti na vodi, dok se od srede do nedelje praktikuje post na ulju, uz dozvolu za vino u petak.

Cvetna nedelja

Šesta sedmica Vaskršnjeg posta nazvana je Cvetna nedelja, po prazniku Cveti, koji označava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Post se praktikuje slično kao i tokom treće nedelje – na vodi od ponedeljka do petka, dok su subota i nedelja rezervisane za ulje i ribu u skladu sa praznikom Cveti.

Stradalna ili Strasna nedelja

Sedma sedmica Vaskršnjeg posta, poznata kao Stradalna ili Strasna nedelja, označava poslednju nedelju pred Vaskrs. Vernici je provode u strogoj asketi, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede post se praktikuje na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok se na Veliki petak nalaže potpuno uzdržavanje od hrane i pića. Subota se ponovo provodi u postu na vodi, a dolaskom nedelje Vaskrsa, završava se Veliki post.

Veliki Uskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja.