Recepti

Slatko od ljutih papričica

Slatko od ljutih papričica

Slatko od ljutih papričica je pravi gurmanski specijalitet za ljubitelje neobičnih kombinacija ukusa. Ovaj recept spaja vatrenu ljutinu papričica sa slatkoćom šećera i blagom aromom limuna, stvarajući savršeni balans između slatkog i pikantnog. Odlično se slaže uz sireve, pečenja, roštilj, ali i kao dodatak predjelima i kanapeima – oduševiće goste na svakoj trpezi.

Potrebni sastojci:

  • 300 g ljutih papričica (po želji: feferoni, čili ili mešavina)
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 limun (sok i kora)
  • 1 vanilin šećer (opciono, za aromu)

Priprema:

  1. Papričice dobro oprati, odstraniti drške i po želji seme (ako želite blažu varijantu). Naseckati ih što sitnije ili samleti.
  2. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuvati dok se šećer ne rastopi i ne dobije sirupastu strukturu.
  3. Dodati naseckane papričice i kuvati na srednjoj vatri oko 20–30 minuta, povremeno mešajući.
  4. Pred kraj dodati sok i rendanu koru limuna, kao i vanilin šećer (ako ga koristite).
  5. Kada smesa dobije gustinu sličnu džemu, skloniti sa vatre.
  6. Sipati u sterilne tegle dok je vruće, zatvoriti i okrenuti naopako nekoliko minuta da se napravi vakum.

Posluživanje:

Slatko od ljutih papričica se može poslužiti uz sirne plate, pečenu piletinu, ribu, meso sa roštilja, pa čak i uz slanije pite. Ovaj kontrast ukusa unosi posebnu notu svakom jelu.

 

Pročitajte i...